Pe 18 martie am organizat la cafeneaua Londohome din București prima întâlnire de OFFline Civic, pe tema libertății de exprimare în mediul online, din dorința de a explora care sunt situațiile când suntem pasibili de o vizită din partea Poliției. VIDEO despre cum a fost la primul OFFline Civic.
Trăim vremuri în care discursul urii, atacul la persoană, insulta, incitarea la violență adresate pe rețelele sociale celor care au opinii diferite au ajuns la o intensitate îngrijorătoare, fiind aproape normalizate în limbajul postărilor și comentariilor on-line. În același timp, nevoia oamenilor de a se exprima pe teme politice, sociale, legate de corupție sau de proasta administrare pare a fi mai evidentă decât oricând.
În timp ce organele de aplicare a legii sunt criticate pentru că nu sunt eficiente în combaterea discursului care incită la ură, un cetățean a fost vizitat recent la domiciliu de către polițiști, de mai multe ori, pentru că a scris o postare pamflet – o discuție imaginară despre ministrul de interne al României și un posibil candidat la alegerile prezidențiale. Cazul nu este singular. O activistă a fost condusă la secția de Poliție și percheziționată corporal pentru că a scris o postare pe Facebook, iar o studentă a fost amendată de către Poliția locală a comunei pentru că a scris o postare care îl critica pe primar.
În acest context, am organizat o dezbatere în care, alături de câțiva oameni avizați, am căutat împreună răspunsuri la câteva întrebări:
- Care sunt limitele legale ale libertății de exprimare? Cum distingem între discursul care incită la ură și discursul legitim, care contribuie la dezbaterea publică?
- În contextul alegerilor, ne putem aștepta să fim căutați la domiciliu de organele statului pentru că exprimăm opinii politice sau simpatii/antipatii față de un candidat sau altul?
- Cum ne putem apăra atunci când suntem sancționați pentru mesajele postate online/pe rețelele sociale?
- Cum responsabilizăm instituțiile de forță ale statului să nu folosească legea privind protejarea ordinii și liniștii publice ca un paravan pentru abuz și intimidarea cetățenilor cu voci critice?
Invitați:
Diana Hatneanu – Avocată specializată în drepturile omului
Bianca Oanea – Creatoare de conținut și autoare a Newsletter-ului “News & Spice”
Răzvan Martin – ActiveWatch
Ovidiu Voicu – Director Executiv al Centrului pentru Inovare Publică
Eveniment organizat de Grupul ONG-uri pentru Cetățean
Urmărește-ne și pe FB: facebook.com/ONGuripentruCetatean/
Abonează-te la Newsletter: https://www.stareademocratiei.ro/inscrie-te/
Despre întâlnirile OFFline Civic:
Lansăm aceste teme de dezbatere în format fizic din dorința de a crea un spațiu de întâlnire cu publicul interesat de subiecte despre drepturi civile, drepturile omului și spațiul civic din România. Totodată, ne propunem ca prin aceste întâlniri, la care vom avea invitați din diverse domenii de competență pentru protejarea libertăților cetățenești și ale drepturilor omului, să creștem o comunitate offline interesată și implicată în protejarea valorilor și principiilor democratice.